dimarts, 19 de gener del 2016

DOMINIS LINGÜÍSTICS DEL CATALÀ (Música en variants dialectals del català)


El català és la llengua oficial d'Andorra i de tres comunitats autònomes: Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Però es parS'anomena DOMINI LINGÜÍSTIC el conjunt de territoris on es parla una mateixa llengua. 
El català és parlat, actualment, per uns deu milions de persones, repartides entre Espanya, França, Itàlia i Andorra. Per les zones limítrofes, el català té contacte amb l'occità, el francès, l'aranès, el castellà, l'aragonès , el sard i l'italià.
Es parla també en una franja de la comunitat aragonesa (que va de nord a sud, ocupa les tres províncies i té una amplada d'uns 15-30 km. amb 50 municipis d'Osca, 5 de Saragossa i 25 de Terol), la petita regió del Carxe a Múrcia, el departament dels Pirineus Orientals de França, i a la ciutat de l'Alguer (Sardenya).
També cal dir que , dins del domini lingüístic del català, hi ha zones que parlen un altre idioma, com l'aranès a la Vall d'Aran o el castellà a regions de l'interior del País Valencià , o la zona de La Fenolleda, a la Catalunya Nord, que es parla occità. El català ocupa el lloc 21 (de 56) entre les llengües més parlades d'Europa, per davant d'altres llengües com el basc, l'eslovac, el danès o el noruec

CATALÀ CENTRAL (de Barcelona)
- Anna Roig i l'ombra de ton chien



CATALÀ CENTRAL (de Girona)
- Sopa de Cabra, Camins (un clàssic del Rock Català)



VALENCIÀ 
- Obrint pas, La flama


ALGUERÈS



MENORQUÍ 
Ja t'ho diré, Si véns
(Va per tu, Marc B ;)


CATALÀ NORD-OCCIDENTAL (o lleidetà)
PENDENT

4 comentaris:

  1. Moltes gràcies per la informació, i per les cançons!! Són molt divertides!!

    Anna Méndez 1 ESO. B

    ResponElimina
  2. Marina, Moltes gràcies sobre la informació dels dominis lingüístics del català!!!

    Marina Martínez Gil 1r ESO B

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies per la informació. Les cançons m'han agradat molt!!!

    Erola Fernabdez

    ResponElimina
  4. La veritat es que no volen trobar sentit a una llengua molt més parlada que algunes d'oficials a la UE només perquè no és un país però es parla en diferents espais arreu del món... Al·lucinant!

    Enric Savov 1ESO A

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.